Árad a vita

Miért lett az árvízkérdésből politikai harc?

58362123_4317969_36a2a663c249d2efd480d59f6d2d4a2e_wm.jpg

Az elmúlt napokban jelentősen emelkedett Közép-Európa folyóinak a vízszintje, többek között Németország, Ausztria, Lengyelország és Szlovákia is árvízveszéllyel néz szembe. Hazánkban is megindult az árvíz elleni készülődés, aki tud, az most a gátakon küzd az ár ellen. Van, aki homokzsákot pakol, van aki ételt, italt visz a munkát végzőknek, és vannak, akik a facebookon üzengetnek egymásnak. Egyesek pedig azt sem tudják melyik folyón van árvíz.

Nemcsak a gátakon folyik a küzdelem

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke már a hétvégén a gátakra hívta az embereket és figyelmeztetett arra, hogy a Dunán áradás várható, sőt ő maga is lapátot ragadott, homokzsákokat töltött, ha tippelnem kéne, ő volt a legelső, aki akcióba lépett ezen a téren. A kormánypárt természetesen emiatt is támadja őt, Menczer Tamás egészen addig merészkedett, hogy megemlítette, hogy ők már számos válságot kezeltek (valóban, de a sikerességük elég kérdéses), ha tanácsot kérnek, majd szólnak. Menczer Tamást, a Telesport exriporterét eddig még nem láttuk lapátot ragadni, legfeljebb a billentyűzet füstölt az ujjai alatt  (legutóbbi posztjaiban ugyan lapát van a kezében, de nem bírja megállni, hogy ne szapulja Magyar Pétert).

Ahogy túl sok katonát sem láttunk a gátakon, a kormányban sincs egységes álláspont a védekezésben résztvevő önkéntesek létszámáról. Ennyit a sikeres válságkezelésről. Pintér Sándor 60.000 Ft-ért 9 üveg pálinkát vásárolt a gönyűi kocsmában a homokzsákot pakoló önkénteseknek, a polgármester szerint minden erőre szükség van a víz visszaszorításának érdekében. Talán a kórházakból, iskolákból ki lehetne vezényelni még néhány katonát. Esetleg Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is lapátot ragadhatna két Magyar Pétert köztévés vitára hívó facebook-bejegyzés között, erre a Tisza Párt vezetője is felkérte már, mondván (teljesen jogosan), hogy most a vészhelyzet elhárításának az ideje van, nem a tv-képernyőkön folytatott parttalan vitáknak. Orbán Balázsnak ebből csak az jött le, hogy Magyar Péter kitér a vita elől. 

Aki rossz folyónál van

Pócs Jánosnak, a Jászság országgyűlési képviselőjének pedig fogalma sincs, hol kellene lennie. A fideszes politikus a Tiszánál tartott szemlét, ahol árvíz jelenleg még nyomokban sem fellelhető. Facebookra feltöltött videójában szomorú zenére váltakoztak a képek a jászsági települések vízpartjairól, ahol láthatóan nyoma sem volt a veszélynek. Ezután közölte, hogy náluk minden rendben (milyen meglepő), majd azt, hogy önkéntes csapatával mennek a Dunántúlra segíteni az árvízi védekezésben. 

861fo7cqbdtnj9wes-sm.jpeg                            (Minden rendben, csak a folyó nem stimmel. Kép forrása: 444.hu)

És akik még besegítenek...

A Tisza Párt továbbra is várja az önkénteseket, de rajtuk kívül több ellenzéki politikus is megszólalt az árvíz kapcsán, illetve dokumentálta tevékenységét. Gyurcsány Ferencnek sikerült kissé elbohóckodnia a helyzetet, de becsületére legyen mondva, hogy kint volt a gáton, és segített egy elakadt kisteherautót is megtolni. A Mindenki Magyarországa Mozgalom mint sok esetben, most is segítséget nyújt a veszélyhelyzetben, önkénteseket toborozva (a tagok között szintén sokan mennek a gátakra) Szentendrére, amely szintén szembenéz a veszéllyel, kiemelve, hogy most félre kell tenni a politikai nézeteinket, és közösen kell megküzdeni az árral. 

gyurcsany.png                                            (Az ominózus Gyurcsány-bohóckodás. Kép forrása: hvg.hu)

Mit lehetne még tenni?

Bár nem vagyok szakértője az árvíztémának, de úgy gondolom, hogy egységes álláspontot kell képviselnie a kormánynak, és ki kell küldenie a lehető legtöbb katonát a gátakra, ha már 10 m-enként látunk toborzóplakátokat, természetesen úgy, hogy nem kb. 4 verzióban közlik a gátakon segédkező katonák számát. A közösségi médiás arcoskodás és kommentháború nem segít semmin, ezt azonnal fel kell függeszteni, sőt, a propagandisták egyszer megszolgálhatnák a rájuk költött százmilliókat és lapátot ragadhatnának. Ugyanez vonatkozik Menczer Tamásra, Orbán Balázsra, és mindenkire, aki azzal vádolja az áradás ellen küzdő ellenzéki politikusokat, hogy csak a haszonszerzés miatt vannak kint. A kormány most hirdessen veszélyhelyzetet, mert most van rá szükség, most van valódi veszély. A háborús, vagy migrációs veszélyhelyzet kihirdetése legfeljebb a népszerűtlen törvények keresztülvitelére volt jó, igazi veszélyhelyzet nem volt mögötte. Reméljük a kormány ezt a válságot jól kezeli majd, és nem az ellenfél besározására használja fel.