A Gyurcsány-szál

Azaz miért nem tud a magyar közélet túllépni Gyurcsány Ferencen?

Gyurcsány Ferenc 2004 és 2009 között állt a magyar kormány élén. Már a kormányra kerülése kapcsán is botrányokat emlegettek. A Fidesz számára tökéletes patás ördög, akivel lehet riogatni a népet, az ellenzék számára egy olyan teher, amelyet nem tud lerázni magáról. Vajon miért lehet ez így? Mi az oka, hogy a NER 2010-es létrejötte óta még mindig a porondon van annak ellenére hogy sokan a legkártékonyabb politikusnak tartják az elmúlt 20 évben? 

Gyurcsány Ferenc a 2010-es évek elején létrehozta a Demokratikus Koalíciót, ez a párt pedig azóta is az ellenzék vezető ereje. Vagy legalább is az szeretne lenni, ezért támadja agresszívan az összes ellenzéki kezdeményezést, amely nélkülük valósul meg, ráadásul eredményesnek tűnik. Erre példa a 2021-es ellenzéki előválasztás és az azt követő országgyűlési választások, amely során mind a Fidesz, mind a DK támadta Márki-Zay Péter személyét, és a választások éjszakáján Gyurcsány Ferenc egyedül a közös miniszterelnök-jelölt nyakába varrta a vereséget. Nem sokkal később Jászberényben önkormányzati választásokra került sor, ekkor derült ki, hogy a Fidesz és a DK jelöltje többször is együtt szavazott. 

Jelenleg a Tiszát támadja együtt Gyurcsány Ferenc és lakájmédiuma, a Nyugati Fény, valamint Orbán Viktor összes propagandaterméke. Gyurcsány a minap árulónak is nevezte Magyar Pétert annak ellenére, hogy a DK fúrja meg a közös ellenzéki vállalásokat, ráadásul kiderült, hogy a szegedi Fidesz elnöke korábban DK-s politikus volt. 

Úgy érzem, kijelenthető az, hogy a magyar kormánynak és Gyurcsány Ferencnek szüksége van egymásra, hiszen segítenek egymásnak köztudatban maradni. A kormány össze tud "gyurcsányozni" mindenkit, akit veszélyesnek gondolnak (Magyar Péternél ez nem működött, ezért a DK és a Fidesz együtt támadja), a DK elnökét pedig a korábbi miniszterelnöksége során elkövetett vélt vagy valós bűneiért nem számoltatták el, hiába ígérte ezt a Fidesz, így mindkettejük számára fontos ez az egyre kevésbé titkos szövetség. 

Az ellenzéknek egy feladata lenne ahhoz, hogy elinduljon a kormányváltás útján. Túl lenni Gyurcsány Ferencen. Elfelejteni őt és rájönni hogy az ő személye nem hogy nem garancia a kormányváltásra, de óriási veszélyt jelent az ellenzéki összefogásra és inkább a jelenlegi kormányt tartja hatalomban, még ha a nyilvánosság előtt árnyékkormányt hoz létre, és az Orbán-kormány ellen beszél, cselekedeteivel, döntéseivel a Fidesz malmára hajtja a vizet. A korábbi években az ellenzéki pártok nem tudták megakadályozni a "Gyurcsány-veszélyt", tehát azt, hogy bármilyen befolyása legyen a választási eredményekre, és nagyrészt ennek köszönhetőek a kudarcba fulladt kormányváltási kísérletek. A 2024-es EP-választás jó példa arra, hogy első körben a DK-nál kell jobban szerepelni ahhoz, hogy a kormányváltásra esély nyíljon, hiszen az ő "legyőzésük" esetén nem lesz szükség az ő együttműködésükre, és nélkülük is nyerhetnek a valódi ellenzék jelöltjei a kormánypárttal szemben. 

Összesítve: Az ellenzéknek túl kell lépnie Gyurcsányon, először őt kell eltüntetni a porondról, önmagától nem lép vissza, ahhoz túl önző és makacs, ráadásul a Fidesznek is érdeke hogy ő a színen legyen, hiszen vele tudják ijesztgetni a szavazókat, és a különféle háttéralkuk miatt is fontos egymásnak ez a két párt.