A hőmérő-hadművelet

 

mp.jpg

 

Elindult a kórházvizit

 

A nyár valószínűleg utolsó hőhullámához érkezve Magyar Péter gondolt egyet, hőmérőt ragadott, és kórházbejárásra indult azzal a céllal, hogy bizonyítsa azt, hogy a kórházak ilyenkor még elviselhetetlenebbek, és még alkalmatlanabbak a gyógyulásra, mint mérsékelt időjárási körülmények között. Ilyen körítéssel pedig a gyógyulni kívánó, TB-t fizető állampolgár pedig mindent tud, csak gyógyulni nem, hiszen a 36-40 Celsius-fokos hőmérséklet még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy egy kórházi ellátásra szoruló betegét. 

Magyarországon nincs háború, csak háborús állapotok a kórházakban...

 

Semjén Zsolt, a KDNP (igen, még léteznek) vezetője az RTL riporterének klímára irányuló kérdését jóízű röhögéssel válaszolta meg Tusványoson, majd a szokásos háború panelt hozta fel a kérdezőnek. Annyit érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon nincs háború, csak háborús állapotok a kórházakban. Ez még egy korábbi 2024-es hőhullám idején történt, amikor is kiderült, hogy műtétek, fontos vizsgálatok maradnak el a klíma hiánya, vagy "nemműködése" miatt. Mindezt 2024-ben, az Európai Unióban, egy olyan országban, ahol háborús veszélyhelyzet van háború nélkül. 

A bejárás mérlege és a vidéki ellátás

 

Magyar Péter tehát végrehajtotta azt, amit sok ellenzéki párt elmulasztott. A végére jár az ügynek, hőmérővel megy végig a kórházakon, és várja az egészségügyi dolgozók, az ellátásban több, vagy kevesebb sikerrel részesülök észrevételeit, amikből gondolom van bőven. Először a Szent János Kórházban tett látogatást, "középkori állapotokról és modern orvoslásról" számolt be facebook-posztjában. 17 órakor (ami nem a nap legmelegebb órája) 34-35 fokot mértek. A lezárt épületeken, átszervezett műtéteken, kimerült orvosokon meg sem lepődünk már. A Péterfy Sándor Utcai Kórházban 38 fokot mért, ez szinte elviselhetetlen hőség, kórházban pedig embertelen. Itt már a biztonsági szolgálatok is megjelentek, és lezárták a bejáratot, a Tisza-párt elnökének és EP-képviselőjének, az orvos Kulja Andrásnak a tevékenysége közben így nem tudott forgatni sem az RTL, sem az ATV. Viszont nemcsak a tv-stábok dolgát, hanem a betegek dolgát is megnehezítették, hiszen ők sem tudtak bejutni az intézménybe. Érdekes módon tegnap Takács Péter egészségügyi államtitkár tv-stábbal mehetett be az országos onkológiai intézetbe, amely az egyik legjobban felszerelt egészségügyi intézménye, a legproblémásabb helyekre azonban még nem látogatott el, pedig érdemes lenne a János Kórházat is megtekinteni.

Nem csak Budapest az egyetlen problémás hely egészségügyi szempontból, vidéken rengeteg kórházi osztályt zárnak be, szüntetnek meg, a kórházak egy részében középkori állapotok uralkodnak, sok esetben hosszú utakat kell megtenni, hogy ellátáshoz jussunk. A keszthelyi kórház kitűnő példa erre, ahol megszűnt a szülészet, így a kismamáknak az 1 órára lévő Nagykanizsára kell utazniuk, hogy tisztességes körülmények között hozhassák világra gyermeküket. Ezen kívül megszűnt a gyermekorvosi ügyelet is, és az onkológiai ellátás is szünetel, továbbá a kórház állapota sem sugallja azt, hogy méltó ellátást tudnának adni a betegeknek, ezen kívül az orvosok száma sem feltétlen elégséges a betegek helyzetének javítására. 

 

A keszthelyi kórház egyik épülete. Nem túl szívderítő látvány.
korhaz.jpg

A képek forrásai: Sümegi szó facebook-oldal, Magyar Péter facebook-oldal