Rongyrázás, felelőtlenség, vagy egy ünnepségsorozat lezárása a tűzijáték?

budapest-tuzijatek-410896.jpg

Augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepének fénypontja a budapesti tűzijáték. Idén már 5km hosszan csodálhatjuk a durrogtatás és a különböző színű fények egyvelegét. Az ünnepségsorozat összesen 15 milliárd Ft-ba került az adófizetőknek, ez milliárdokkal több a tavalyi összegnél. Ezek tükrében elvárható, hogy az ünnepséget szervező operatív törzs a helyzet magaslatán álljon, és a megfelelő pillanatokban meghozza a megfelelő döntéseket.

A megbízottak azonban mint mindig, most sem tudják mit kezdjenek a helyzettel. Pontosabban a viharral, mert Budapestre az esti órákban lecsapott a heves záporral, zivatarral járó ítéletidő. Este 7 órakor még a tűzijáték szokott időben való lebonyolítása mellett döntöttek az illetékesek, fél órával a kezdés előtt 22 órára halasztották az eseményt. A tömeg már korábban összegyűlt, így rengeteg embernek kellett fedett helyet keresnie, azonban nem mindenki talált menedéket a heves esőzések elől. 

Nem ez az első eset, hogy a szervezők szélmalomharcot vívnak az időjárással, és csak az utolsó pillanatban hoznak döntést, vagy még akkor sem, és az ünnepségből valami egészen más sül ki. Sajnos az időjárás bármilyen esemény megrendezését képes megnehezíteni, vagy megakadályozni, ezt nem is varrnám a magyar kormány nyakába. Azonban a többmilliárd forint felesleges elherdálása (ez a sikeres megrendezés esetén is így van ebben a gazdasági helyzetben) úgy, hogy ebből a pénzből nem sikerült letenni az asztalra a vihar esetén fennálló B-tervet, már az amatörizmus és a bűncselekmény kategóriáját meríti ki. Mindezt úgy, hogy a kórházak (ahogy egy korábbi cikkben írtam róla) alkalmatlanok a gyógyulásra. 

Több vidéki város takarékossági okokból évek óta nem rendez tűzijátékot. Ilyen város például Miskolc, ahol környezet- és állatvédelmi szempontok figyelembevételével is döntöttek így. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere ugyanezen indokok miatt jelentette be, hogy nem lesz tűzijáték Vásárhelyen. 2022-ben több városban inkább a rászorulók megsegítésére költötték a tűzijátékra fordított pénzt, például a rezsicsökkentés korlátozását elszenvedőket, a katásokat, illetve az óvodai étkeztetés megoldását segítik.

2022 augusztus 20-án egy héttel elhalasztották a tűzijátékot a viharos időjárásra hivatkozva, azonban az előrejelzés ellenére nem érkezett meg a vihar. Ennek a Szovjetunióban történő tisztogatáshoz hasonló következménye lett, hiszen leváltottak az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőségét, annak ellenére, hogy a legutolsó pillanatig volt esély a viharra. Az OMSZ felelősségteljesen végezte a feladatát, tulajdonképpen ezért kellett távoznia a vezetőinek. Ha pedig a kormány saját hatáskörében döntött volna az eseményről, megtartotta volna, ezzel veszélybe sodorva az embereket. Úgy, ahogy idén is, amikor az utolsó pillanatig kivár a döntéssel, hagyva, hogy az emberek a viharos időben várakozzanak a végül megrendezésre kerülő tűzijátékra. Reméljük, nem lesz 2006-hoz hasonló tragédia, és mindenki épségben hazajut. 

2006 augusztus 20-án épp a tűzijáték idején csapott le a fővárosra a 80-100 km/órás széllel járó vihar, amely több fát kidöntött, 5 ember halálát okozta, és többszáz sérültet kellett ellátniuk a mentőknek. A tragédia okai között megemlítették, hogy a katasztrófavédelem nem válaszolt az OMSZ előrejelzésére, az OMSZ pedig e-mailen kívül nem kereste más úton a kataszrófavédelmet, tehát egyszerű kommunikációs hibáról volt szó. 

UPDATE: Szerencsére a vihar elvonult, így nem került veszélybe senki, azonban ez nem biztos, hogy a szervezőkön múlt.